There is no translation available.

Για 2 άτομα

Υλικά

160 γρ. τραχανά πολίτικο (1 φλιτζάνι)

550 ml ζωμό λαχανικών, ή βραστό νερό

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 φλ. χυμό φρέσκιας ντομάτας

λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ψιλοκομμένο μαϊντανό

λίγη παρμεζάνα για γαρνίρισμα, 50-70 γρ.

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να λαδωθεί καλά παντού. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι και μία κουτάλα καυτό ζωμό ή νερό. Ανακατεύουμε διαρκώς απαλά έως ότου να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού και συνεχίζουμε έως ότου χυλώσει ο τραχανάς. Στόχος είναι να μελώσει, να βγάλει το άμυλό του, αλλά να μην λαπαδιάσει τελείως. Αν τελειώσει ο ζωμός μας, μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος βραστό νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τις φλοίδες τυριού, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

 tips: Οι συνδυασμοί για τραχανότο είναι άπειροι! Ο πολίτικος τραχανάς της Αγροζύμης επειδή περιέχει ήδη ντομάτα, αποξηραμένα λαχανικά (σπανάκι πράσο, κρεμμύδι), κόκκινο πιπέρι, βασιλικό και μπούκοβο, δεν χρειάζεται καμία προσθήκη για να γίνει ένα πεντανόστιμο τραχανότο. Παρ’ όλα αυτά, ανάλογα με τα γούστα σας και τα υλικά που υπάρχουν στο ντουλάπι σας, μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια, πιπεριές, λιαστές ντομάτες κ.ά. Για να κάνετε τον πολίτικο τραχανά σούπα, η αναλογία τραχανά-νερού είναι τουλάχιστον 1-6.