There is no translation available.

Η μελιτζάνα είναι τόσο νόστιμη και δημοφιλής, που για αιώνες την ονομάζαν το “κρέας του φτωχού ανθρώπου”. Μαγειρεύουμε ένα πεντανόστιμο γιουβέτσι, όπου αντικαθιστούμε πλήρως το κρέας, με μελιτζάνα.

 

Για 3 άτομα

Υλικά

1 πακέτο κριθαράκι

3 μεσαίες μελιτζάνες (περίπου 450 γρ.)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα

5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση

1 κ.γ. ζάχαρη

1/2 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους, τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι, τις πασπαλίζουμε με ψιλό αλάτι και τις αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα, ώσπου να “δακρύσουν”. Με αυτή τη διαδικασία η μελιτζάνα απορροφά πολύ λιγότερο λάδι και το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο και σωτάρουμε τις μελιτζάνες, ανακατεύοντας τες για 5΄. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα αλάτι, τη ζάχαρη και λίγο νερό και αφήνουμε τη σάλτσα για 10΄ να μελώσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη σάλτσα σε μία γάστρα ή σ’ ένα ταψί, το οποίο θα σκεπάσουμε καλά με αλουμινόχαρτο, και προσθέτουμε 8 ποτήρια βραστό νερό, το κριθαράκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατίζουμε, πιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά, τοποθετούμε στην επιφάνεια της γάστρας τα ντοματίνια, σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20'. Το βγάζουμε, το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε 10' για να “ξεκουραστεί” πριν το σερβίρουμε.

 tips: Μην προσθέσετε περισσότερη σάλτσα ντομάτας. Σ’ αυτή τη συνταγή, απολαύστε την καθαρή γεύση του ζυμαρικού και τη νόστιμη σάρκα της μελιτζάνας.