There is no translation available.

Για 5-6 άτομα

Υλικά

1 συσκευασία πένες

1 χταπόδι περίπου 500 γρ.

1 κρεμμύδι, κομμένο όπως στη χωριάτικη

3 φλιτζάνια φρεσκοτριμμένη ντομάτα

1 κουταλιά πελτέ

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

2 δαφνόφυλλα

1 κουταλάκι του γλυκού φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού

7-8 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Αν είναι κατεψυγμένο, το αποψύχουμε, τοποθετώντας το σ’ ένα σουρωτήρι (μ’ ένα βαθύ μπωλ από κάτω για να μαζεύει τα υγρά), στη συντήρηση του ψυγείου, σκεπασμένο με μία καθαρή πετσέτα. Αφού αποψυχθεί, το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα χωρίς καθόλου νερό και το βράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 40 λεπτά. Μόλις μαλακώσει, το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Σε μία δεύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σωτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το χταπόδι. Το αφήνουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον πελτέ, το χυμό ντομάτας και τα δαφνόφυλλα και βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 20 λεπτά, έως ότου μελώσει. Λίγο πριν ετοιμαστεί η σάλτσα, αλατίζουμε και τρίβουμε λίγο πιπέρι. Σε μία κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πένες για 10 λεπτά. Τις σουρώνουμε, τις ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, τις τοποθετούμε σε μία πιατέλα και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα χταποδιού. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σερβίρουμε αμέσως.

 tips: Όσο περισσότερο μένει η σάλτσα με το χταπόδι τόσο πιο νόστιμη γίνεται. Μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα και να βράσουμε τελευταία στιγμή τις πένες.