There is no translation available.

Για 4 άτομα

Υλικά

1 φλιτζάνι σιτάρι

1 αντίβ

2 αχλάδια ή, αν είναι στην εποχή τους, 1 φλιτζάνι με ξεφλουδισμένες ρόγες σταφυλιού

χυμό από . πορτοκάλι, χυμό λεμονιού

λίγο ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι

1 κουταλιά πετιμέζι

1 φλιτζάνι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

λίγους σπόρους ροδιού

αλάτι, πιπέρι

 Εκτέλεση

Βράζουμε το σιτάρι για 1 ώρα, σε 6 κούπες αλατισμένο νερό. Στόχος είναι, το σιτάρι να μαλακώσει, αλλά όχι να χυλώσει. Το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε σε μία γαβάθα. Σε ένα βαζάκι βάζουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το πετιμέζι και το ελαιόλαδο και τα ανακινούμε. Αλατίζουμε το σιτάρι και το περιχύνουμε με το μείγμα. Το αφήνουμε για τουλάχιστον 15' ώστε το σιτάρι απορροφήσει τα υγρά και να γίνει πιο νόστιμο. Ψιλοκόβουμε τα αχλάδια (ή κόβουμε στα 2 τις ρόγες από σταφύλι) και το αντίβ.Τα αναμειγνύουμε με το σιτάρι, προσθέτουμε το λεμόνι, δοκιμάζουμε, προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και την αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο για να “δέσουν” οι γεύσεις. Σερβίρουμε διακοσμώντας με τους σπόρους ροδιού, έξτρα φέτες αχλαδιού ή φύλλα από αντίβ. Η σαλάτα μπορεί να σερβιριστεί και την επόμενη μέρα.

 tips: Τα πράσινα φύλλα του αντίβ δροσίζουν το σιτάρι, ενώ το αχλάδι ή το σταφύλι, το πορτοκάλι, το λεμόνι και τα ρόδια, δίνουν φρουτένια γεύση και αρώματα σε αυτή την πρωτότυπη σαλάτα. Επειδή, λόγω σιταριού, είναι μία χορταστική σαλάτα, μπορεί να σερβιριστεί και ως πρώτο πιάτο.