There is no translation available.

Στην παραδοσιακή κουζίνα της ανατολής, το πλιγούρι σερβιριζόταν με στραγγιστό γιαούρτι και ψιλοκομμένα λαχανικά. Εδώ μεταμορφώνουμε, εμφανισιακά, αυτή τη παραδοσιακή συνταγή, σε αλμυρή .τούρτα.: το πλιγούρι σε ρόλο παντεσπάνι, το γιαούρτι σε ρόλο σαντιγί και τα λαχανικά σε ρόλο φρούτων. Εύκολο, πεντανόστιμο και εντυπωσιακό, μπορεί να σερβιριστεί σε τουρτιέρα και να αποτελέσει ένα πρωτότυπο πρώτο πιάτο.

 

Για 4 άτομα (ως πρώτο πιάτο)

Υλικά

1 κούπα πλιγούρι

1 & . κούπα βραστό νερό

1 & . κούπα γιαούρτι, στραγγιστό

6-7 ντοματίνια, κομμένα στα δύο

1 τρυφερό αγγουράκι, κομμένο σε κυβάκια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 κουταλιές φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 πρέζα δυόσμο, αποξηραμένο

1 φλ. του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Εκτέλεση

Σ’ ένα τηγάνι με χοντρό πάτο, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πλιγούρι για 3-4 λεπτά. Αφού λαδωθεί καλά, προσθέτουμε προσεκτικά το βραστό νερό,αλατίζουμε, σκεπάζουμε μ’ ένα καπάκι, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το πλιγούρι να “πιει” όλο το νερό. Μόλις γίνει, το τοποθετούμε σε μία γαβάθα, το αφρατεύουμε μ’ ένα πιρούνι και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη “σαντιγί”. Αναμειγνύουμε το γιαούρτι με το υπόλοιπο λάδι, το δυόσμο και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ενσωματωθεί πλήρως το ελαιόλαδο. Σε μία πιατέλα τοποθετούμε ένα στρογγυλό τσέρκι με διάμετρο περίπου 20 εκ. Στρώνουμε αρχικά μ’ ένα κουτάλι το πλιγούρι, προσέχοντας ώστε να παραμείνει αφράτο. Στη συνέχεια στρώνουμε το γιαούρτι και τέλος, τοποθετούμε από πάνω τα λαχανικά μας, διακοσμώντας την “τούρτα”, σύμφωνα με τα γούστα μας. Αφαιρούμε προσεκτικά το στεφάνι και τοποθετούμε την “τούρτα” στο τραπέζι. Την κόβουμε όπως ακριβώς θα κόβαμε μία τούρτα σε 8 κομμάτια και σερβίρουμε με τη σπάτουλα.