There is no translation available.

Με έμπνευση την κλασική ποντιακή συνταγή “κορκοτοφάσουλο” φτιάχνουμε μία πρωτότυπη και γευστική σαλάτα, που συνδυάζει όσπρια, δημητριακά και φρούτα.

 

Για 4 άτομα

Υλικά

300 γρ. φούρνικο καλαμποκίσιο κορκότο

300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα

3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

. φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός

1 πορτοκάλι, ή αν είναι στην εποχή του 1 νεκταρίνι

χυμός λεμονιού

1 κουταλιά πετιμέζι

1 κουταλιά σουσάμι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 Εκτέλεση

Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε μία βαθιά κατσαρόλα. Μετά από 3' βρασμού αλλάζουμε το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα. Θέλουμε να μαλακώσουν, αλλά όχι να σκάσουν και να αρχίσουν να χυλώνουν.Παράλληλα βράζουμε το κορκότο για 45' σε άφθονο νερό. Φροντίζουμε να υπάρχειάφθονο νερό στην κατσαρόλα γιατί δεν θέλουμε να χυλώσει. Μόλις γίνει, το στραγγίζουμε και αναμειγνύουμε σε μία γαβάθα το κορκότο με τα φασόλια. Προσθέτουμε αλάτι, λάδι, πετιμέζι, λεμόνι, μαϊντανό, το πορτοκάλι, ή το νεκταρίνι, κομμένο σε κομματάκια και τα ανακατεύουμε καλά. Ιδανικά τα αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο για να ενωθούν οι γεύσεις. Λίγο πριν το σερβίρουμε, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι, το οποίο έχουμε καβουρδίσει ελαφρώς για 1' σε τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία.

 tips: Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα μπορούμε να σερβίρουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι και να διασκορπίσουμε το σουσάμι σε όλο το πιάτο.