Για 4 άτομα

Υλικά

400 γρ. χυλοπίτες με μελάνι σουπιάς

1 χταπόδι περίπου 1 κιλό

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φλιτζάνια χυμό φρέσκιας ντομάτας

1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί

1 κουταλιά πετιμέζι

2 δαφνόφυλλα

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι πιπέρι

 Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα, χωρίς καθόλου νερό, σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένο, για περίπου 40' έως ότου μαλακώσει. Μόλις γίνει, το ψιλοκόβουμε και σε μία δεύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σωτάρουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε το χταπόδι, το γυρίζουμε από όλες τιπλευρές για να ροδίσει και το σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε 2-3' να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ντομάτα, το πετιμέζι, τα δαφνόφυλλα και αφήνουμε τη σάλτσα να γίνει για περίπου 15-20'. Ταυτόχρονα βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό για 6', το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι, όπου το αφήνουμε να βράσει για ακόμη 2'. Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.