Για 3 άτομα

Υλικά

250 γρ. κριθαράκι dinkel

8 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες από το κέλυφος και το κεφάλι τους (δεν τα πετάμε)

3 ντομάτες, μεσαίες, ώριμες

4 μεγάλα φύλλα βασιλικού

1 φρέσκο κρεμμυδάκι σε φετάκια

1 μικρό καρότο

1 μέτριο κρεμμύδι

3 κλαράκια μαϊντανό

2 σκελίδες σκόρδο

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι του καφέ ούζο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Εκτέλεση

Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι και τις γαρίδες για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το ούζο. Τις κρατάμε στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι σωτάρουμε τα κελύφη και τα κεφάλια με λίγο λάδι μέχρι να μυρίσουν. Προσθέτουμε το καρότο σε φετάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, σωτάρουμε 2-3' ακόμα, ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μειωθεί το υγρό περίπου στο μισό. Σουρώνουμε τον ζωμό πιέζοντας στο σουρωτήρι τα υλικά να βγάλουν τον πολτό τους. Περνάμε τις ντομάτες σε ένα μπλέντερ. Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη ντομάτα και το ζωμό από τα κελύφη και ρίχνουμε το κριθαράκι να βράσει, προσθέτοντας ανάλογο αλάτι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Μερικά λεπτά πριν το βγάλουμε προσθέτουμε τις γαρίδες με όλο το περιεχόμενο του τηγανιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό.

 

Τη συνταγή, γιουβέτσι γαρίδες με βασιλικό, μας παραχώρησαν η Ευδοκία Φυλακούρη και η Νίκη Τρέσσου, chefs του εστιατορίου “Καλλίστη γεύσις” στην Αθήνα.