∆ροσερή σαλάτα για 4 άτομα

Υλικά

1/2 φλιτζάνι πλιγούρι

2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 τρυφερά κολοκυθάκια κομμένα

σε πολύ μικρά κυβάκια

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους

5 φύλλα φρέσκου δυόσμου

λίγο κύμινο

λεμόνι

1 κουταλάκι ξύδι

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 Εκτέλεση

Βράζουμε 1⁄2 φλιτζάνι αλατισμένο νερό. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε, κλείνουμε καλά το καπάκι της κατσαρόλας, σβήνουμε το μά- τι της κουζίνας και αφήνουμε το πλιγούρι να “πιει” όλα τα υγρά. Ταυτόχρονα ψιλοκό- βουμε τα λαχανικά μας σε μία σαλατιέρα. Μόλις γίνει το πλιγούρι το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, αλλάζοντας του σκεύος και στη συνέχεια το αναμειγνύουμε με τα λαχανικά. (Αν αναμείξουμε το πλιγούρι με τα λαχανικά, όσο είναι ακόμη πολύ ζεστό, τα λαχανι- κά μας θα χάσουν τη φρεσκάδα τους.) Προσθέτουμε άφθονο ελαιόλαδο, το ξύδι, όσο λεμόνι θέλουμε, το κύμινο, τρίβουμε λίγο πιπέρι και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλά- χιστον μία ώρα, ώστε να δροσίσει και να ενωθούν οι γεύσεις.
 

 tips: Όταν ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, προσέχουμε και κρατάμε όλο το ζουμάκι τους, το οποίο ρίχνουμε στη σαλάτα. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και τα υλικά που δι- αθέτουμε μπορούμε να ψιλοκόψουμε αγγουράκι, πιπεριά ή φρέσκα ραπανάκια. Αλ- λάζοντας τις αναλογίες και διπλασιάζοντας την ποσότητα του πλιγουριού έχουμε ένα πλήρες γεύμα που μπορεί να ετοιμαστεί σε 10'. Μπορεί να συνοδέψει άριστα ψάρι ή λευκά κρέατα, αντί του συνηθισμένου ρυζιού. Μπορείτε ακόμη να ψήσετε λίγες λε- πτές αραβικές πίτες και να τις θρυμματίσετε πάνω στη σαλάτα για μία νότα Ανατολής.