Για 4 άτομα

Υλικά

1 πακέτο χυλοπίτες λαχανικών

200 γρ. παρχαροτύρι κομμένο σε κυβάκια

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα 4

3-4 τρυφερά κολοκυθάκια κομμένο σε μακρόστενες λωρίδες

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 Εκτέλεση

Σε .ία κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό βράζουμε τις χυλοπίτες για 8'. Ταυτόχρονα, σε ένα τηγάνι .ε χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα το αφαιρούμε. Προσθέτουμε τα μπαστουνάκια κολοκυθιού και τα αφήνουμε να μαλακώσουν ελαφρά, αλλά να παραμείνουν “ζωντανά”.

Μόλις γίνουν οι χυλοπίτες τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε σε μία γαβάθα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη.Προσθέτουμε στο τηγάνι με τα κολοκυθάκια τα κυβάκια του τυριού και ανακατεύουμε έως ότου αρχίσουν να λιώνουν ελαφρά και αμέσως ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στις χυλοπίτες. Ανακατεύουμε, τρίβουμε λίγο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Αποφύγετε να προσθέσετε οποιοδήποτε αρωματικό, γιατί το ζητούμενο σε αυτή τη συνταγή είναι να αναδειχθεί η έντονη γεύση του καπνιστού τυριού. Προσοχή στο αλάτι, γιατί το καπνιστό τυρί είναι αλμυρό.

 tips: Παρχάρια στα ποντιακά είναι τα ψηλά βουνά. Το παρχαροτύρι είναι καπνιστό, αγελαδινό τυρί, της παραδοσιακής ποντιακής κουζίνας, με μεγάλο χρόνο ωρίμανσης, το οποίο το τυροκομούσαν τους θερινούς μήνες που ανέβαιναν στα ορεινά βοσκοτόπια, εξού και το όνομα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το παρχαροτύρι με το, επίσης καπνιστό, μετσοβόνε.